Η χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια λόγω των ελκυστικών προσφορών των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, περισσότερο από το 90% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω αναφέρουν ότι είναι χρήστες του διαδικτύου. Πάνω από τα τρία τέταρτα των μη χρηστών δηλώνουν ότι οι κύριοι λόγοι για τη μη χρήση του είναι η έλλειψη τεχνικών γνώσεων και η έλλειψη ενδιαφέροντος. Σχεδόν όλοι οι χρήστες του διαδικτύου συνδέονται από το σπίτι, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα των απασχολούμενων χρηστών συνδέονται στο διαδίκτυο στη δουλειά και τα δύο τρίτα των μαθητών το χρησιμοποιούν στο σχολείο.
Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται
Οι μισοί από τους χρήστες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και σε άλλες τοποθεσίες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς χρησιμοποιεί φορητές συσκευές. Οι υπολογιστές είναι οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες συσκευές για σύνδεση στο διαδίκτυο από το σπίτι, ενώ τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται από τα δύο τρίτα των χρηστών. Τα tablet και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες είναι λιγότερο δημοφιλή, καθώς χρησιμοποιούνται από λιγότερους από τους μισούς χρήστες. Η σαφής πλειοψηφία των Ελλήνων χρηστών (84,6%) θεωρεί το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα ως σημαντική ή πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης (το 68,7% στρέφεται στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα για ενημέρωση καθημερινά).
Αύξηση των χρηστών
Όπως και σε άλλες χώρες, οι μηχανές αναζήτησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ιστότοποι είναι οι κύριες πύλες που χρησιμοποιούν οι Έλληνες για πρόσβαση στο περιεχόμενο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο αριθμός των χρηστών των κοινωνικών δικτύων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 650 χιλιάδες (+9,7%) μεταξύ 2020 και 2021. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από Έλληνες βρίσκεται σε σταθερή άνοδο, καθώς έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε Έλληνες (82%) δραστηριοποιούνταν σε τέτοιες πλατφόρμες το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τον Ιανουάριο του 2021 υπήρχαν 7,40 εκατομμύρια χρήστες κοινωνικών δικτύων στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών προτιμούν να συνδέονται στα κοινωνικά δίκτυα από το κινητό τους τηλέφωνο, καθώς ο μέσος χρόνος σύνδεσής τους φτάνει στις δύο ώρες ημερησίως.
Οι προτιμήσεις των χρηστών
Το Facebook είναι ο πιο χρησιμοποιούμενος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιείται από το 93,67% των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο με ποσοστό 2,44%, ενώ ακολουθούν το Pinterest με 1,97%, το Instagram με 1,12%, το Youtube με 0,42% και το Tumblr με 0,19%. Το τελευταίο έτος παρατηρείται θεαματική άνοδος στη χρήση της εφαρμογής TikTok στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών να αποτελείται κυρίως από κορίτσια ηλικίας από 16 έως 24 ετών.
To 50,7% των χρηστών του Facebook είναι άνδρες, ενώ το 49,3% είναι γυναίκες. Η ηλικιακή ομάδα χρηστών του Facebook από 25 έως 34 ετών αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό (1.820.000). Όσον αφορά το Instagram, τo 47,7% των χρηστών του είναι άνδρες, ενώ το 52,3% είναι γυναίκες. Η ηλικιακή ομάδα χρηστών του Instagram από 25 έως 34 ετών αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό (1.280.000).
Ηλικιακές ομάδες και φύλα
Η διείσδυση είναι ακόμα μεγαλύτερη στις μικρές ηλικίες, καθώς το 97% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών είναι ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, σχεδόν δύο στους τρεις στην ηλικιακή ομάδα 55-64 χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (62% το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι 59% το δεύτερο εξάμηνο του 2020), με το Facebook να προηγείται (79% – αύξηση 15% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020), και να ακολουθούν το Instagram (51%) και το YouTube (45%). Εννέα στους 10 από τους χρήστες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-64 είναι πλέον καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου, αφιερώνοντας κατά μέσο όρο 85 λεπτά την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι 58 λεπτών το δεύτερο εξάμηνο του 2020.