Η πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020 όταν επιβεβαιώθηκε ότι είχε μολυνθεί μια 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη που είχε επισκεφτεί πρόσφατα τη Βόρεια Ιταλία. Ο πρώτος θάνατος από τον COVID-19 στην Ελλάδα ήταν ένας 66χρονος άνδρας, ο οποίος πέθανε στις 12 Μαρτίου.
Τα πρώτα μέτρα
Μετά την επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων στην Ελλάδα, οι υγειονομικές και κρατικές αρχές εξέδωσαν προληπτικές οδηγίες και συστάσεις, ενώ λήφθηκαν τοπικά μέτρα και περιελάμβαναν το κλείσιμο των σχολείων και την αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στις 10 Μαρτίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, και στις 13 Μαρτίου να κλείσει όλα τα καφέ, τις αθλητικές εκδηλώσεις, τα μουσεία, τα εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις και εστιατόρια. Στις 16 Μαρτίου, όλα τα καταστήματα λιανικής έκλεισαν και οι εκδηλώσεις στους χώρους θρησκευτικής λατρείας ανεστάλησαν. Η κυβέρνηση εξήγγειλε μια σειρά μέτρων συνολικής αξίας περίπου 24 δισ. ευρώ, το 14% του ΑΕΠ της χώρας, για τη στήριξη της οικονομίας.
Απαγόρευση μετακινήσεων
Στις 22 Μαρτίου ανακοινώθηκαν περιορισμοί σε όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις σε όλη τη χώρα, από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου. Από εκείνη την ημερομηνία, η μετακίνηση έξω από το σπίτι επιτρεπόταν μόνο για τους εξής λόγους: α) μετακίνηση από ή προς τον χώρο εργασίας, β) μετάβαση στο φαρμακείο ή επίσκεψη σε γιατρό γ) μετάβαση σε κατάστημα τροφίμων δ) μετάβαση σε τράπεζα για υπηρεσίες που δεν είναι δυνατές μέσω διαδικτύου, ε) μετάβαση σε άτομο που χρειάζεται βοήθεια στ) μετάβαση σε τελετή (κηδεία, γάμος, βάπτιση) ή μετακίνηση για χωρισμένους γονείς, για να συναντήσουν τα παιδιά τους, και ζ) μετακινήσεις σε εξωτερικούς χώρους για άσκηση ή για συνοδεία κατοικίδιου.
Από τις 4 Μαΐου 2020, μετά από ένα lockdown 42 ημερών, η Ελλάδα άρχισε σταδιακά να αίρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και να επανεκκινεί την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Νέα μέτρα και περιορισμοί
Η Ελλάδα έθεσε νέα μέτρα και περιορισμούς από τις 7 Νοεμβρίου 2020. Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα ειδικά σχολεία παρέμειναν αρχικά ανοιχτά, ενώ τα Γυμνάσια και Λύκεια μεταπήδησαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στις 14 Νοεμβρίου 2020, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία έκλεισαν αρχικά για δύο εβδομάδες και από τις 18 Νοεμβρίου 2020 πέρασαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2020 επετράπη να ανοίξουν καταστήματα (με τη μέθοδο click away) καθώς και κομμωτήρια και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ σχολεία και εστιατόρια παρέμειναν κλειστά. Τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν ξανά στις 11 Ιανουαρίου, ενώ τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξαν ξανά την 1η Φεβρουαρίου. Στις 12 Φεβρουαρίου 2021, η Αττική τέθηκε ξανά σε lockdown με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των καταστημάτων λιανικής. Τοπικά lockdown επιβλήθηκαν σε όλο και περισσότερες περιοχές. Στις 4 Μαρτίου, ελήφθησαν νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης ολόκληρης της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο μέτρων. Στις 12 Μαρτίου όλα τα σχολεία έκλεισαν για δύο εβδομάδες. Στις 3 Μαΐου 2021 το lockdown έληξε και τα μέτρα χαλάρωσαν, ενώ στις 14 Μαΐου η Ελλάδα άνοιξε για τουρίστες από διάφορες χώρες.