Παρά τα πολλά επιτεύγματα των γυναικών στην πολιτική ζωή και στα κοινωνικά ζητήματα της χώρας, οι ανισότητες των φύλων και τα αρνητικά στερεότυπα παραμένουν ισχυρά, θέτοντας σοβαρά εμπόδια στην ισόρροπη ανάπτυξη των νεαρών γυναικών. Η περιορισμένη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών και τα επαναλαμβανόμενα lockdown της πανδημίας, έχουν κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στην ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Οι Ελληνίδες έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς η πλειοψηφία των αποφοίτων πανεπιστημίου είναι γυναίκες. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτύχουν την απόλυτη ισότητα με τους άνδρες ομολόγους τους στον εργασιακό τομέα. Λίγες γυναίκες κατέχουν θέσεις υψηλού επιπέδου και λήψης αποφάσεων στον εταιρικό κόσμο, και ακόμη λιγότερες στα πολιτικά πράγματα.
Τα δεδομένα στον εργασιακό χώρο
Στην Ελλάδα, οι γυναίκες παίρνουν μισθό που αναλογεί περίπου στα τρία τέταρτα του μισθού που κερδίζουν οι άνδρες στην ίδια δουλειά. Οι εκθέσεις που δημοσιεύονται δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες ανισότητες στις αμοιβές εντοπίζονται στις ομάδες υψηλότερου εισοδήματος, στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και στους μορφωμένους. Πάνω από το πενήντα τοις εκατό των αποφοίτων πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι γυναίκες, ωστόσο οι γυναίκες αποτελούν μόνο το τριάντα επτά τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι περίπου διπλάσιο από αυτό των ανδρών και το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων γυναικών είναι τριπλάσιο από αυτό των ανδρών. Εξάλλου, πάνω από τα δύο τρίτα των έκτακτων εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ το είκοσι οκτώ τοις εκατό των γυναικών εργάζονται λιγότερο από τριάντα ώρες την εβδομάδα.
Η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι η θέση τους στην αγορά εργασίας. Οι γυναίκες συγκεντρώνονται σε θέσεις εργασίας χαμηλού εισοδήματος, σε θέσεις υπηρεσιών, στον δημόσιο τομέα και σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα μεταξύ των γυναικών είναι οι πωλήτριες και ακολουθούν οι εργαζόμενες στο σπίτι και οι εργαζόμενες στον τομέα της προσωπικής φροντίδας, δηλαδή δουλειές χαμηλών δεξιοτήτων.
Η αντιμετώπιση των γυναικών
Ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονται οι γυναίκες από τα μέσα ενημέρωσης πρέπει επίσης να ξεφύγει από τα στερεότυπα. Οι διαφημιστικές εκστρατείες που στοχεύουν γυναίκες έχουν επικριθεί σε εθνικό επίπεδο. Έχουν επισημανθεί κυρίως τρεις τομείς ανησυχίας: οι γυναίκες παρουσιάζονται ως σεξουαλικά αντικείμενα, ως υπεύθυνες για όλες τις οικογενειακές ευθύνες και ως πνευματικά κατώτερες από τους άνδρες. Η διαφήμιση σήμερα παρουσιάζεται οπισθοδρομική και δεν φαίνεται να έχει διδαχτεί πολλά πράγματα από τον νέο κοινωνικό ρόλο της γυναίκας.
Στόχοι και προοπτικές
Η ισότητα των φύλων σημαίνει ότι γυναίκες και άνδρες πρέπει να εκπροσωπούνται ισότιμα σε επιτροπές, κυβέρνηση, κοινοβουλευτικές συνελεύσεις, διευθυντικές θέσεις, συνδικάτα και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και σε όλους τους δημόσιους φορείς. Η κοινωνία πρέπει επίσης να αλλάξει στάσεις, κανόνες και αξίες που καθορίζουν τους ρόλους των φύλων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών. Ο στόχος είναι σαφής: οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνική ή κοινωνική τους καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους.