Με ένα καταρτισμένο και καλά αφοσιωμένο εκπαιδευτικό δυναμικό, μαθητές με κίνητρα, με ισχυρή αίσθηση ότι ανήκουν, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση για να οικοδομήσει ένα ισχυρό και χωρίς αποκλεισμούς εκπαιδευτικό σύστημα.
Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να αυξήσει την ποιότητα και την ισότητα του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω ενός συνδυασμού καινοτόμων πολιτικών και βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι προσπάθειες της τρέχουσας κυβέρνησης να βελτιώσει τη διακυβέρνηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πόρων, μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές το περιβάλλον, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ευημερία.
Οι περικοπές δημοσίων δαπανών
Επηρεασμένο έντονα από την οικονομική κρίση, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει υποστεί μια σειρά από περικοπές στις δημόσιες δαπάνες (μείωση κοντά στο 36% την τελευταία δεκαετία) και πάγωμα προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων που επηρέασε τους μισθούς και είχε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών με βραχυχρόνιες συμβάσεις. Αυτό επηρεάζει την ποιότητα των σχολείων και του εκπαιδευτικού συστήματος συνολικά, καθώς αντιμετωπίζει ένα ολοένα και πιο διαφορετικό μαθητικό σώμα, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων παιδικής φτώχειας και ενός μεγαλύτερου ποσοστού μεταναστών και προσφύγων μαθητών. Τα αποτελέσματα μιας εκπαιδευτικής έρευνας δείχνουν ότι η απόδοση των 15χρονων μαθητών στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες παραμένει σε μέτρια επίπεδα.
Προκλήσεις του συστήματος
Η τρέχουσα ατζέντα μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή στους εκπαιδευτικούς μεγαλύτερης συμβατικής σταθερότητας και καινοτόμων εργαλείων επαγγελματικής εξέλιξης, δίνοντας ισχυρότερους ρόλους στους διευθυντές σχολείων, καθώς και στην ανάπτυξη ενός συνόλου στρατηγικών αρχών για τη χάραξη πολιτικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη βελτίωση της ποιότητας του ενδοσχολικού μαθήματος για την αντιμετώπιση της εξωσχολικής εκπαίδευσης.
Ανάγκες μεταρρυθμίσεων
Για να ευδοκιμήσουν μεμονωμένα σχολεία, η διακυβέρνηση και η χρηματοδότηση θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη ενός γενικού οράματος προσανατολισμένου στο μέλλον για την εκπαίδευση για την Ελλάδα, την παροχή οικονομικής σαφήνειας σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους, την παροχή μιας ταυτότητας στα σχολεία και τη δημιουργία ενός μόνιμου εργατικού δυναμικού εκπαιδευτικών στα σχολεία. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος στην ανάπτυξη ενός συστήματος βασισμένου σε στοιχεία για τη μέτρηση της προόδου της σχολικής επίδοσης και των αξιολογήσεων.
Η αύξηση των προτύπων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών μεταξύ των δεξιοτήτων των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων που χρειάζονται οι εργοδότες, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων ανεργίας των πτυχιούχων. Για να εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές, η Ελλάδα θα χρειαστεί να δώσει στις εκπαιδευτικές δαπάνες τη σημασία που αξίζει σε αυτόν τον τομέα. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρομερές επιπτώσεις της κρίσης στον προϋπολογισμό αυτού του τομέα, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση θα πρέπει να ανακάμψουν.