Η νέα μας εκστρατεία “Αλλαγή Γκαρνταρόμπας” καλεί σε ριζικό μετασχηματισμό την βιομηχανία μόδας!

Σήμερα ξεκινάει η εκστρατεία #WardrobeChange!

Η εκστρατεία #WardrobeChange καλεί σε μια ριζική μεταμόρφωση στον τρόπο κατασκευής, πώλησης, σχεδίασης και επανεκτίμησης της μόδας στην σημερινή εποχή.

 

Greek Twitter (5)

H Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη μαζί με 24 εθνικές πλατφόρμες της κοινωνίας πολιτών από όλη την Ευρώπη και το European Environmental Bureau ζητά από τους ηγέτες της ΕΕ να αναλάβουν επείγουσα δράση για τις κοινωνικά και περιβαλλοντικά καταστρεπτικές πρακτικές της βιομηχανίας μόδας.

Το Δεκέμβριο του 2019 τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο ενδυμάτων στο Νέο Δελχί. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι φέρεται να κοιμούνταν στο εργοστάσιο όταν η φωτιά ξεκίνησε κοντά στην Sadar Bazaar, μια μεγάλη χονδρική αγορά, στην παλιά συνοικία της πόλης. Το κτίριο δεν είχε κατάλληλες εγκαταστάσεις και λειτουργούσε παράνομα ως εργοστάσιο. Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη. Ένα από τα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν στα παράνομα εργοστάσια στην Ινδία, Κίνα, Τουρκία, Μπαγκλαντές σε χώρες κυρίως στην Ασία όπου χιλιάδες άνθρωποι, σε πολλές περιπτώσεις και παιδιά, εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, με πενιχρούς μισθούς, εξοντωτικά ωράρια χωρίς κανένα είδους ασφάλειας.

Το 2019 η πίεση αυξήθηκε σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης για να επανεξετάσουν τις εβδομάδες μόδας – οι οποίες, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές της μόδας, συνεχίζουν να προωθούν μια βιομηχανία υπεύθυνη για την υπέρμετρη ρύπανση, του κλιματικού χάους και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η βιομηχανία της μόδας θεωρείται από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο.
Η βιομηχανία της μόδας όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα είναι υπεύθυνη για περισσότερες από όλες τις εκπομπές που προέρχονται από τις διεθνείς πτήσεις και τη θαλάσσια ναυτιλία μαζί.
Το πλύσιμο των ρούχων μας απελευθερώνει πλαστικές μικροΐνες και άλλους ρύπους στο περιβάλλον, μολύνοντας τους ωκεανούς μας και το πόσιμο νερό, αναφέρει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και περίπου το 20% της παγκόσμιας βιομηχανικής ρύπανσης των υδάτων προέρχεται από τη βαφή και την υφαντική επεξεργασία.

Η βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι μόνο σλόγκανς – λάβετε μέρος στην εκστρατεία μας για Αλλαγή Γκαρνταρόμπας διαδίδοντας το μήνυμα και ακολουθώντας το #WardrobeChange!

 

logosMESA+EUΤο πρόγραμμα «Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους» έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαική Επιτροπή (European Commission’s Development Education and Awareness Raising (DEAR) programme). Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.