Συνάντηση Εταίρων του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Make Europe Sustainable for All”

Από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η ετήσια συνάντηση των Εταίρων του έργου “Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την άμεση εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στα κράτη μέλη της ΕΕ.

H Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη εκπροσωπεί την Ελλάδα στο 3-ετές έργο, το οποίο συνδυάζει την εμπειρία 25 εταίρων από διεθνή και ευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία συνολικά αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 2.500 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου το πρωί υποδεχτήκαμε τους εταίρους του προγράμματος στο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό κέντρο της Οργάνωσης Γη,  Κέντρο της Γης και ξεκινήσαμε την συνάντηση μας με κηπευτικές δραστηριότητες.

IMG_9886

Το απόγευμα της ίδιας μέρα πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο της Γης «Ημερίδα για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Κοινωνία των Πολιτών», όπου στο πρώτο μέρος της ημερίδας Εταίροι του προγράμματος από 3 χώρες (Αυστρία, Ελλάδα, Λιθουανία) παρουσίασαν επιτυχημένες επιμέρους δράσεις του έργου, σχετικά με την δημιουργία συμμαχιών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, πρακτικές συνηγορίας, ευαισθητοποίησης & συμμετοχής των πολιτών, στην συνέχεια οι εταίροι του προγράμματος με τις οργανώσεις – μέλη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη πήραν μέρος σε ένα εποικοδομητικό εργαστήριο ανταλλαγής πρακτικών μέσω της μέθοδο του speed dating!

IMG_9939

Ακολούθησε  Ανοιχτή Συζήτηση με Policy Makers με θέμα “Αναδεικνύοντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ως Πολιτική Προτεραιότητα σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό & Τοπικό Επίπεδο» με προσκαλεσμένους εκπρόσωπους χάραξης πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”, το πάνελ της συζήτησης συντόνισε ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη και Διευθυντής της Οργάνωσης Γη.

Κωνσταντίνο Αραβώση Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ελένη Νικολαΐδου Διευθύντρια ΥΔΑΣ 3, Διεύθυνση Γεωγραφικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών

Ηλία Σαββάκη Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αγίου Δημητρίου

Παύλο Γεωργιάδη Μέλος του ΔΣ της δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης και εκπρόσωπο της Ανεξάρτητης Κοινότητας Φάρος Αλεξανδρούπολης

Patrizia Heidegger Επικεφαλής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης του European Environmental  Bureau

IMG_0085

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, εκτός από τις εργασίες για τις ανάγκες του προγράμματος που συνεχίστηκαν, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, με εκπροσώπους του κινήματος νέων “Fridays For Future” της Αθήνας και την Greenpeace Ελλάδας.

IMG_0226

Επιπλέον οι καλεσμένοι μας συμμετείχαν στην συλλογική κουζίνα της Οργάνωσης Γης και παρασκεύασαν μόνοι τους την σαλάτα τους.

IMG_0168

Πέμπτη  24 Οκτωβρίου το πρωί επισκεφθήκαμε την αρχαία αγορά και συζητήσαμε για την “Δημοκρατία στην Ευρώπη του σήμερα και τι θα φέρει το μέλλον” την συζήτηση συντόνισε η  Marie-Luise Abshagen. 

IMG_0371

 

Το απόγευμα στον πολυσυλλεκτικό χώρο Τζαφέρη 16 πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κοινή Αγροτική Πολιτική». Η εκδήλωση ήταν στο  πλαίσιο  της  πανευρωπαϊκής  εκστρατείας  ενημέρωσης #GoodFood4All, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το έργο “Make Europe Sustainable for All” και υλοποιήθηκε την περίοδο 2018-19. Σκοπός της συζήτησης ήταν η ανεύρεση λύσεων αναφορικά με το πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτών των στόχων ώστε η τροφή που παράγουμε να διασφαλίζει την ευημερία των αγροτών, την καλή υγεία των καταναλωτών, την προστασία του πλανήτη και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Γης μας.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν οι:

-Gabor Figeczky: Υπεύθυνος Διεθνών πολιτικών στην IFOAM – Organics International

Πέτρος Κόκκαλης: Έλληνας βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Μέλος της ENVI (Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων) – Αναπληρωτής Μέλος της AGRI (Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου)

-Χαρίκλεια Μινώτου: Πρώην Πρόεδρος και Συνιδρύτρια της IFOAM AGRIBIOMEDITERRANEO, Πρώην Σύμβουλος Βιολογικής Γεωργίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ GREEN BANKING, Πρόεδρος του Προγράμματος Ζακύνθου WWF Ελλάς, Πρώην Γενική Διευθύντρια στην ΔΗΩ Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Οργανικών προϊόντων, Διευθύντρια MINOTOS ORGANIC FARM

Χρήστος Σταμάτης: Διευθύνων Σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς

IMG_0430

Facebook Photo Album

ΤοlogosMESA+EU πρόγραμμα «Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους» έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission’s Development Education and Awareness Raising (DEAR) programme). Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.