Η Ελληνική πλατφόρμα για την Ανάπτυξη μέλος του GCAP (Global Call to Action Against Poverty)

GCAP_Logo-HighResΤον Σεπτέμβριο του 2003, η Graça Machel εξέχουσα ακτιβίστρια σε θέματα για τις γυναίκες και τα παιδιά, φιλοξένησε μία ομάδα ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης. Σε αυτή την συνάντηση γεννήθηκε η ιδέα μιας παγκόσμιας έκκλησης για δράση κατά της φτώχειας το GCAP.

Tο 2005 στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά με το σύμβολο την λευκή ζώνη και το 2009 το GCAP κινητοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και συνδιοργάνωσε τη μεγαλύτερη εκστρατεία με θέμα «Stand Up» κατά της Φτώχειας – πιστοποιημένη από την Guinness World Records με 173 εκατομμύρια άτομα.

Stand-Up-2009-Madagascar-SUTA

Το GCAP διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Ατζέντας 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Έχει οργανώσει κοινοτικές και εθνικές διαβουλεύσεις σε 39 χώρες από το 2013. Το 2015 κινητοποιήσε 32 εκατομμύρια ανθρώπους για να δράσουν κατά της φτώχειας, της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής. Η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη συμμετείχε στο πρόγραμμα ACTION/2015 μαζί με την Praksis. Δείτε εδώ φωτογραφίες από το tattoo event, από τις δράσεις δρόμου που στόχευσαν στη διάδοση των Αναπτυξιακών Στόχων αλλά και από την κεντρική εκδήλωση που έγινε τέλη Νοεμβρίου 2015 στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών.

Το GCAP επέμεινε με επιτυχία στο κεντρικό θέμα της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της εξασφάλισης της ενεργού συμμετοχής των ανθρώπων στην Ατζέντα 2030. Ο μόνος στόχος για τις ανισότητες, SDG 10, είναι ένα αποτέλεσμα.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, το GCAP ξεκίνησε σε συνεργασία με την Εκστρατεία Δράσης SDGs του ΟΗΕ την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης – Act4SDGs για την επέτειο των SDGs. Το 2018 ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σε 1662 δράσεις σε 143 χώρες, η Ελληνική Πλατφόρμα συμμετείχε με την εκστρατεία «17 Μέρες 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» στην οποία σαράντα μία (41) οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, φορείς και σχολεία,  εμπνεύστηκαν από τους Στόχους βιώσιμης Ανάπτυξης και υλοποίησαν τριάντα τέσσερις (34) δράσεις σε 9 πόλεις της Ελλάδας.

GCAP αποτελείται πάνω από 11.000 ΜΚΟ, οργανωμένες σε 58 εθνικές πλατφόρμες. Κάθε εθνική πλατφόρμα συνεργάζεται με οργανώσεις βάσης σε εθνικό επίπεδο πάνω στα πιο σημαντικά ζητήματα στη χώρα τους.

GCAP_Greece

Η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη είναι μέλος του GCAP Europe από το 2017. https://gcap.global/coalition/greece/
Το GCAP Europe αποτελείται από 21 εθνικούς συνασπισμούς- πλατφόρμες, με γραμματεία που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Το GCAP Europe είναι επίσης μέλος της Διευθύνουσας Ομάδας του SDG Watch Europe και μέρος του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος «Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους».

GCAP-Europe-Annaul-Assembly-2019-group-photo-e1551975278892-1280x672

Η ετήσια γενική συνέλευση της GCAP για την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 25 Φεβρουαρίου 2019 εκεί συζητήθηκαν οι ανησυχίες μας σχετικά με τις πολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη, ιδίως την άνοδο των ακροδεξιών και του εθνικισμού. Αυτά τα φαινόμενα εθνικισμού συνδέονται με τα προβλήματα πολλών χωρών γύρω από τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις βιώσιμες πρακτικές. Ένα τεράστιο ζήτημα που επισημάνθηκε ήταν οι δυσκολίες στέγασης και χρέους που συναντούν όλοι στην Ευρώπη.  Συζητήσαμε επίσης για τις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου και την έλειψη στην δημόσια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Η Περιφερειακή Συνέλευση ήταν και μια ευκαιρία να συζητήσουμε τα ετήσια σχέδια, μια κοινή επικοινωνιακή στρατηγική για την υλοποίηση των στόχων του GCAP, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ατζέντα 2030 & τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), και κυρίως τον Στόχο 10 Λιγότερες Ανισότητες, καθώς και τη συνεργασία με άλλα δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών.