#17DAYS17GOALSGR_ ΣΧΟΛΕΙΑ 2019

sticker

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9

10:00-12:00 Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών “Νοιάζομαι και Δρω” για τον συνάνθρωπο

ΦΟΡΕΑΣ Δίκτυο Σχολείων “Νοιάζομαι και Δρω” Ηπείρου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Κεντρική πλατεία Ιωαννίνων

ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 3

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών.  Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 10.30 από το Νοσοκομείο «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, όπου θα μοιραστεί από τους μαθητές/τριες ενημερωτικό υλικό για την εθελοντική αιμοδοσία και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Κύριοι σκοποί της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας είναι η διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας, η συλλογή και η προσφορά αίματος στον άγνωστο συνάνθρωπό μας με τελικό στόχο να γίνει η χώρα μας αυτάρκης σε αίμα και παράγωγά του από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Προτεινόμενο για μαθητές/τριες.

γραμμη

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9

10:00-13:00 tree challenge

ΦΟΡΕΑΣ Νηπιαγωγείο Κατακόλου & tree challenge

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ασύλλιο Κατακόλου Ηλείας

ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 11, 13, 15, 16, 17

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 10 το πρωί στο αλσύλλιο Κατακόλου, πραγματοποιείται δεντροφύτευση σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Κατακόλου, το Δήμο Πύργου και το Δασαρχείο. Στόχος μας, είναι η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στην κινητοποίηση αυτή, φορέων και αρχών στη δημιουργία καλών πρακτικών για την εφαρμογή τους. Σκοπός είναι η ενημέρωση και εμπλοκή τον πολιτών για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιο και πράσινο μέλλον για όλους…!! Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της γιορτής της 21 Σεπτεμβρίου Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης… Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το όνειρο μας πράξη….!!!

γραμμη

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/9

10:00-11:00 «we have a dream, a big dream»(ονειρευόμαστε έναν κόσμο χαρούμενο και βιώσιμο για όλους και θα παλέψουμε για να το κάνουμε πραγματικότητα)

ΦΟΡΕΙΣ 2ο Δ.Σ. Γρεβενών, Δημ. Σχ. Σταυρακίου Ιωαννίνων, 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, 10ο Δ.Σ. Αιγάλεω, Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων, 2ο Δ.Σ. Ορχομενού, Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Σερρών, Δημ. Σχ. Ελεούσας Άρτας, Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου Κύπρου, Δημ. Σχ. Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας, Νηπιαγωγείο Κατακόλου, 2ο Δ.Σ. Σκάλας Ωρωπού, 1ο Νηπιαγωγείο Πάργας, 4ο Δ.Σ. Πετρούπολης, Νηπιαγωγείο Χαβαρίου Αμαλιάδας, 5ο Νηπιαγωγείο Χώρας Νάξου, Νηπιαγωγείο Δαμαριώνα Νάξου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κύπρου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των 17 συμμετεχόντων στο πρόγραμμα σχολείων από Ελλάδα και Κύπρο σε συνεργασία με το «The Tipping Point in Education»  (https://www.thetippingpoint.org.gr/ )

ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Και οι 17 Στόχοι

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Με αφορμή την είσοδο φέτος στην τελευταία -και πιο κρίσιμη- δεκαετία της ατζέντας 2030, 17 σχολεία (με περισσότερους από 20 εκπαιδευτικούς και πάνω από 300 μαθητές/μαθήτριες) ενώνουν τις δυνάμεις τους, για 17 εβδομάδες, με σκοπό όχι μόνο να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης αλλά και να ξεκινήσουν μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας ώστε να βάλουμε το λιθαράκι μας για να δημιουργήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ έναν καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη.

Σύνθημά μας είναι η γνωστή φράση του Dalai Lama: 

«Και μην ξεχνάς ότι αν νομίζεις ότι είσαι πολύ μικρός για να κάνεις τη  διαφορά, δοκίμασε να κοιμηθείς με ένα κουνούπι.»

Στόχος μας είναι «να γίνουμε τα κουνούπια» που θα αφυπνίσουν την κοινωνία και θα συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην επιτυχία των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του πλανήτη μας.

Κατάλληλο για παιδιά (6-12 ετών)

γραμμη

ΠΕΜΠΤΗ 26/9

11:00-13:00 Ανακαλύπτοντας 17 τρόπους για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο!

ΦΟΡΕΑΣ Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Νηπιαγωγείο Κληματιάς, Αίθουσα Διδασκαλίας – Εκδηλώσεων, Προαύλιος χώρος

ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 4, 11, 13, 17

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Στην εκδήλωση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί διάχυση εφαρμοσμένων και εν εξελίξει εκπαιδευτικών δράσεων, που αφορούν στη διαθεματική προσέγγιση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, από τους μαθητές του Νηπιαγωγείου Κληματιάς στην τοπική και ευρύτερη κοινότητα, σε συνεργασία μεταξύ άλλων με: τον 2Π, τον Παγκόσμιο Πολίτη της εκπαιδευτικής βαλίτσας της ActionAid, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), κ. Δημήτριο Φατούρο, την τοπική αυτοδιοίκηση, το ευρωπαϊκό μαθητικό και δημοτικό ραδιόφωνο.

Προτεινόμενο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, τοπική κοινότητα και αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι πανεπιστιμιακής κοινότητας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

γραμμη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9

09:40-11:30 Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά!

ΦΟΡΕΑΣ Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας

ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 5

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Δράση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ισότητα των φύλων. Ο τίτλος της δράσης είναι «Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά» και βασίζεται στην εμπλοκή των μαθητών με το σχολικό σκάκι ως ομαδικό άθλημα που δεν κάνει διακρίσεις σε φύλο, ηλικία και σωματική διάπλαση!

Κατάλληλο για παιδιά.

γραμμη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9

09:00-13:00 «Αγαπώ την άθληση, αγαπώ την υγεία μου»

ΦΟΡΕΑΣ: 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: 3, 4

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια tae kwon do κ. Θωμαϊς Δημητρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας και γνώρισε στους μαθητές μας με βιωματικό τρόπο την αξία και τη χαρά του αθλητισμού κι όχι απαραίτητα του πρωταθλητισμού, με κύριο σύνθημα: Αγαπώ την Άθληση, αγαπώ την υγεία μου. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με διάφορες αθλοπαιδιές, χάρηκαν, συνεργάστηκαν, χρησιμοποίησαν και τις δυο τους πλευρές (αμφιπλευρικότητα), έπαιξαν παιχνίδια συντονισμού,έμαθαν τι θα πει πειθαρχία και διασκέδασαν παίρνοντας σημαντικά μαθήματα ζωής.

Σχολεία που συμμετέχουν στις παραπάνω δράσεις:

 1.   1ο Νηπιαγωγείο Πάργας
 2.   21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων
 3.   2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών
 4.   2ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού
 5.   2ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού
 6.   2ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας
 7.   2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων
 8.   3ο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κύπρου
 9.   4ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης
 10.   5ο Νηπιαγωγείο Χώρας Νάξου
 11.   7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
 12.   9ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων Καρδαμήτσια
 13.   10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω
 14.   Γενικό Λύκειο Ελεούσας «Κωνσταντίνος Ασώπιος»
 15.   Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς
 16.   Γυμνάσιο Ελεούσας
 17.   Γυμνάσιο Παρακαλάμου
 18.   Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας
 19.   Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας Άρτας
 20.   Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων
 21.   Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου Κύπρου
 22.   Δημοτικό Σχολείο Μηλέας Μετσόβου
 23.   Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου
 24.   Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων
 25.   Νηπιαγωγείο Δαμαριώνα Νάξου
 26.   Νηπιαγωγείο Κατακόλου
 27.   Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων
 28.   Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Σερρών
 29.   Νηπιαγωγείο Χαβαρίου Αμαλιάδας
 30.   Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων