17 Μέρες 17 Στόχοι 2020

17 Μέρες, 17 Στόχοι, 30 Ομάδες & Οργανώσεις, 37 Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα!

Με αφορμή τη συμπλήρωση 5 ετών από την υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη σας προσκαλεί να μετέχετε στην εκστρατεία ενημέρωσης «17 Μέρες 17 Στόχοι 2020».
Στοχεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο και ένα κόσμο με λιγότερες ανισότητες σε έναν υγιή πλανήτη, η διάδοση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο σύνολο της κοινωνίας αποτελεί το εναρκτήριο έναυσμα προς την επίτευξη τους. Κανείς δεν μένει πίσω, όλοι μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο ανθρώπινο μέλλον!
Οι δράσεις ξεκινούν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 ώστε να συμβαδίσουν με τις εκδηλώσεις & διεργασίες της 75ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2020. Φέτος, λόγω των νέων συνθηκών, η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων λαμβάνει χώρα διαδικτυακά. Στην καμπάνια συμμετέχουν 31 φορείς με 39 διαφορετικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα ανανεώνεται διαρκώς, στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για όλες τις δραστηριότητες ανά ημέρα.

Webinars, online events, συζητήσεις, συναντήσεις, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται διαρκώς, παρακάτω μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για όλες τις δραστηριότητες ανά ημέρα.

Αν είστε ομάδα, οργάνωση, φορέας, σχολείο, δήμος ή εταιρεία και θέλετε να εντάξετε και την δική σας δράση στην εκστρατεία, επικοινωνήστε μαζί μας στο gg@OrganizationEarth.org

Η εκστρατεία ενημέρωσης «17 Μέρες 17 Στόχοι» διοργανώνεται στο πλαίσιο μέρος του πανευρωπαϊκού προγράμματος «Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους» και εντάσσεται επίσης στη διεθνή εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο “Act4SDGs”.
Ευχαριστούμε θερμά όλες τις ομάδες & οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη και όλους εσάς για τη συμμετοχή σας!

Πρόγραμμα Eκδηλώσεων 2020

Καθημερινά 18-04/10/2020

→Οι Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Φορέας: Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Περιγραφή: 17 Μέρες 17 Στόχοι! Καθημερινά θα προωθούμε έναν διαφορετικό Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που διατηρούμε, προωθώντας ιδέες εφαρμογής για όλες τις ηλικίες, για προσκόπους και μη!

Διαδικτυακά

→#artexhibit4SDGs | Open Call for Artists

Φορέας: ART HUB Athens

Περιγραφή “Η Διεθνής Πολιτιστική Πλατφόρμα ART HUB Athens – Art for Social Change, διεξάγει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να παρέχουν ή να δημιουργήσουν εκ νέου έργα, που είναι επιφορτισμένα με κοινωνικό πρόσημο και εμπερικλείουν κάποιον από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σκοπός  είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής έκθεσης, προκειμένου αφενός το ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με τα έργα αυτών, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα τους, και αφετέρου, να ενισχυθεί η σύνδεση και η εμπλοκή του ευρύ κοινού στους με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με μέσο την τέχνη.”

Προτείνονται για Καλλιτέχνες, Ευρύ Κοινό

Διαδικτυακά

Τετάρτη 16/09

→18.00-20.00 Διαγωνισμός Incubator για επιλογή νικήτριας ως νέα επιχειρηματία

Φορέας: Women Do Business

Περιγραφή Στις 16 Σεπτεμβρίου ημέρα Τετάρτη και ώρες 18:00- 20:00 διεξάγεται ο Διαγωνισμός για την νικήτρια του Incubator από τον μη κερδοσκοπικό θεσμό Women Do Business. Αναλυτικότερα, “Business Incubator” σημαίνει “Εκκολαπτήριο Επιχειρήσεων”. O στόχος ενός Business Incubator είναι να στηρίξει νέες startups για να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους πορεία. Η στήριξη που τους προσφέρει δεν είναι χρηματική, καθώς δεν δρα ως επενδυτής, αλλά είναι γνωσιακή, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ο μεσάζοντας για να έρθουν τα μέλη της startup σε επαφή με μέντορες, coaches, συνεργάτες, οργανισμούς και γενικά σε οποιονδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει στην εξέλιξή τους.

Εμείς, ως Women Do Business, αναλαμβάνουμε αυτό το ρόλο και καλούμε γυναίκες που έχουν μία ιδέα και κατά προτίμηση μένουν στην Περιφέρεια της Κρήτης, να τη μοιραστούν μαζί μας και έτσι να κάνουν το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του ονείρου τους.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε 1η φορά πιλοτικά στις 15 Μαΐου του 2020 και έληξε 30 Ιουνίου. Η νικήτρια θα αποφασισθεί κατόπιν pitching των ιδεών τον Σεπτέμβριο στις 16 Σεπτεμβρίου με κριτική Επιτροπή τις συνιδρυτριες του φορέα Νατάσα Γρηγοράκη και Ερη Παυλάκη καθώς και 2 εκ των μεντόρων Μάγδα Κατόπιν και Μαρία Νταγλέρη.

Οι παροχές που θα δοθούν στην νικήτρια είναι οι παρακάτω :

1 χρόνο δωρεάν Mentoring

-business coaching

-Δωρεάν εκπαίδευση για social media

-Δωρεάν λογιστική και νομική καθοδήγηση

-Δικτύωση και γνωστοποίηση σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς και start up accelerators

Διαδικτυακά

→17.30-19.00 Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης για επαγγελματίες υπηρεσιών ένταξης μεταναστών-τριών

Φορέας: ΚΜΟΠ

Περιγραφή: “Στόχος της εκπαίδευσης είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός προγράμματος προσωπικής καθοδήγησης (mentoring) επαγγελματιών που εργάζονται σε υπηρεσίες ένταξης νεοαφιχθέντων-εισών μεταναστών-τριών.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Erasmus+ έργου “Μ4Μ – Migrants for Migrants: Using the buddy system to foster integration of asylum seekers in the society”, στο οποίο συμμετέχει το ΚΜΟΠ.

Το έργο έχει στόχο την προώθηση της ένταξης των νεοαφιχθέντων/εισών μεταναστών/ριών στις χώρες υποδοχής μέσω της ενδυνάμωσής τους και της δημιουργίας δεσμών και βιώσιμων επαφών μεταξύ των ενώσεων προσφύγων, των κοινωνικών υπηρεσιών, των τοπικών φορέων και των εθελοντικών οργανισμών

Διαδικτυακά

Παρασκευή 18/09

→9.00-13.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω Skype για μαθητές Δημοτικού με τίτλο “Ο πλανήτης στο πιάτο σου

Φορέας: WWF Ελλάς – Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση

Περιγραφή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη βιώσιμη διατροφή και τις επιπτώσεις των διατροφικών μας συνηθειών στην υγεία τη δική μας και του πλανήτη, διάρκειας 1 διδακτικής ώρας, μέσω Skype.

Προτεινόμενο για Μαθητές Δημοτικού Σχολείου, ανά τμήμα/τάξη

Διαδικτυακά

→17:30 Δράσεις υπέρ της κινητικότητας- Μπρανέλικος περίπατος στο παζάρι

ΦΟΡΕΑΣ Δήμος Λευκάδας

Περιγραφή Ο Δήμος Λευκάδας συμμετέχει για δεύτερη φορά φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στα πλαίσια της οποίας διοργανώνει δράσεις υπερ της κινητικότητας. Η πρώτη μέρα των δράσεων περιλαμβάνει περίπατο στο παζάρι με ξεναγό τον Μπάμπη “Γούρμο” Γιαννουλάτο.

 • Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες προστασίας από τον Covid – 19
 • Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη
 • Περισσότερες πληροφορίες καθημερινά στο τηλέφωνο: 2645026635

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

 Δια ζώσης Άγιος Μηνάς, Λευκάδα, Ελλάδα

Κυριακή 20/9

→19:00 Δράσεις υπέρ της κινητικότητας- Ποδηλατάδα στην πόλη της Λευκάδας

Φορέας: Δήμος Λευκάδας

Περιγραφή Ο Δήμος Λευκάδας συμμετέχει για δεύτερη φορά φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στα πλαίσια της οποίας διοργανώνει δράσεις υπερ της κινητικότητας. Η δεύτερη μέρα των δράσεων περιλαμβάνει ποδηλασία στην πόλη της Λευκάδας.

 • Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες προστασίας από τον Covid – 19
 • Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη
 • Περισσότερες πληροφορίες καθημερινά στο τηλέφωνο: 2645026635

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δια ζώσης Πνευματικό Κέντρο, Λευκάδα, Ελλάδα

Δευτέρα 21/9

Δράσεις της Συζωής για το Περιβάλλον

Φορέας: «ΣΥΖΩΗ» Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες

Περιγραφή: Με ένα Δελτίο Τύπου (κείμενο και φωτογραφίες) θέλουμε να αναδείξουμε τις δράσεις που γίνονται στο Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας από τους εκπαιδευόμενους με Διαταραχές Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες για τον στόχο 13 Δράση για το Κλίμα. Οι συγκεκριμένες δράσεις είναι ενταγμένες στο καθημερινό πρόγραμμα του Κέντρου με την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων ατόμων με τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δελτίο Τύπου ΜΜΕ – Διαδικτυακά

→17.30 Δράσεις υπέρ της κινητικότητας- Ξενάγηση στις γειτονιές της Καρυάς

Φορέας Δήμος Λευκάδας

Περιγραφή Ο Δήμος Λευκάδας συμμετέχει για δεύτερη φορά φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στα πλαίσια της οποίας διοργανώνει δράσεις υπερ της κινητικότητας. Η τέταρτη μέρα των δράσεων περιλαμβάνει ξενάγηση  στις γειτονιές της Καρυάς.

 • Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες προστασίας από τον Covid – 19
 • Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη
 • Περισσότερες πληροφορίες καθημερινά στο τηλέφωνο: 2645026635

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δια ζώσης Κεντρική Πλατεία Καρυάς, Λευκάδα, Ελλάδα

Τρίτη 22/9

→17.00-19.00 Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Φορέας: ΚΜΟΠ

Περιγραφή : Βασικός στόχος των δράσεων είναι εξοικειώσουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες με τους κοινούς μύθους  και τα στερεότυπα σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τις ξεχωριστές προκλήσεις που δημιουργούν οι ηλικιακές διακρίσεις σε συνδυασμό με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, και να τους/τις βοηθήσουν να τις αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε αυτές, στο πλαίσιο της επαγγελματικής και της ιδιωτικής τους ζωής.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Διαδικτυακά

→17.30 Δράσεις υπέρ της κινητικότητας- Ιστορικός περίπατος στην πόλη της Λευκάδας

Φορέας Δήμος Λευκάδας

Περιγραφή:

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ο Δήμος Λευκάδας συμμετέχει για δεύτερη φορά φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στα πλαίσια της οποίας διοργανώνει δράσεις υπερ της κινητικότητας. Η τρίτη μέρα των δράσεων περιλαμβάνει ξενάγηση  από τον π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη στην ιστορική πόλη της Λευκάδας.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

 • Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες προστασίας από τον Covid – 19
 • Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη
 • Περισσότερες πληροφορίες καθημερινά στο τηλέφωνο: 2645026635

Δια ζώσης Πνευματικό Κέντρο, Λευκάδα, Ελλάδα

Τετάρτη 23/9

→17.00-19.00Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Φορέας ΚΜΟΠ

Περιγραφή : Βασικός στόχος των δράσεων είναι εξοικειώσουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες με τους κοινούς μύθους  και τα στερεότυπα σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τις ξεχωριστές προκλήσεις που δημιουργούν οι ηλικιακές διακρίσεις σε συνδυασμό με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, και να τους/τις βοηθήσουν να τις αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε αυτές, στο πλαίσιο της επαγγελματικής και της ιδιωτικής τους ζωής.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Διαδικτυακά

Πέμπτη 24/9

→17.00-19.00 Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Φορέας ΚΜΟΠ

Περιγραφή : Βασικός στόχος των δράσεων είναι εξοικειώσουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες με τους κοινούς μύθους  και τα στερεότυπα σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τις ξεχωριστές προκλήσεις που δημιουργούν οι ηλικιακές διακρίσεις σε συνδυασμό με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, και να τους/τις βοηθήσουν να τις αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε αυτές, στο πλαίσιο της επαγγελματικής και της ιδιωτικής τους ζωής.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Διαδικτυακά

→18.00-20.00Διαδικτυακή εκπαίδευση για την καταπολέμηση των Fake News στην εποχή του Covid19

Φορέας ΚΜΟΠ

Περιγραφή: Θέλεις να αποκτήσεις τις δεξιότητες για να καταπολεμήσεις τη ρητορική μίσους, τις ψευδείς ειδήσεις, την προπαγάνδα και τη χειραγώγηση στο διαδίκτυο; Είσαι blogger , δημοσιογράφος ή φοιτητής-τρια μέσων επικοινωνίας; Πιστεύεις ότι μπορείς να αναλάβεις τον ρόλο του INFLUENCER, προκειμένου να αυξήσεις την πολιτική συμμετοχή και ενασχόληση των συνομηλίκων σου με τα κοινά;

Το ΚΜΠ σε προσκαλεί στη διαδικτυακή εκπαίδευση για την καταπολέμηση των Fake News στην εποχή του Covid19. Η περίπτωση της προπαγάνδας και της χειραγώγησης στο διαδίκτυο.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Διαδικτυακά

Παρασκευή 25/9

→ΟΛΟΗΜΕΡΟ Ημέρα διεθνούς κινητοποίησης μαθητών και μαθητριών_Fridays For Future

Φορέας Fridays for Future, Green Peace, Συμμαχία για το Κλίμα.

Περιγραφη Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα διεθνούς κινητοποίησης μαθητών και μαθητριών, οργανώνουν μια σειρά ηλεκτρονικών ομιλιών σχετικά με το περιβάλλον, καθώς έκριναν πως οι offline δραστηριότητες ήταν μεγάλο ρίσκο δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία. Θα καλύψουν ποικίλα θέματα και ουσιαστικά το “ανοίγουν” προς τη Συμμαχία για να μιλήσει όποιος/α θέλει για το δικό του θέμα. Οι ηλεκτρονικές ομιλίες θα ξεκινήσουν στις 15.00. Ο κάθε ομιλητής θα παρουσιάσει σε 7 -10 λεπτά στη διάθεσή του για την κάθε θεματική.

Διαδικτυακά

→ΟΛΟΗΜΕΡΟ IGrowYourFood campaign Action Day

Φορέας iFOAM

Περιγραφή: Η iFOAM ζητά να εγγραφείτε μαζί τους για να ενισχύσετε τις φωνές των αγροτών, κοινοποιώντας ιστορίες, βίντεο, φωτογραφίες, meme και άρθρα σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τα hashtags #IGrowYourFood και #LuvOrganic.

Το #IGrowYourFood είναι μια παγκόσμια ημέρα δράσης που γιορτάζει όσους ασχολούνται με την καλλιέργεια τροφίμων χρησιμοποιώντας βιολογικές και αγροοικολογικές πρακτικές – είτε είστε αγρότης ή μεταποιητής, παραγωγός, εξαγωγέας, έμπορος ή διοργανωτής.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Διαδικτυακά

→9.00-13.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω Skype για μαθητές Δημοτικού με τίτλο “Ο πλανήτης στο πιάτο σου”

Φορέας: WWF Ελλάς – Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση

Περιγραφή: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη βιώσιμη διατροφή και τις επιπτώσεις των διατροφικών μας συνηθειών στην υγεία τη δική μας και του πλανήτη, διάρκειας 1 διδακτικής ώρας, μέσω Skype.

Προτεινόμενο για Μαθητές Δημοτικού Σχολείου, ανά τμήμα/τάξη

Διαδικτυακά

→10.00-11.30 Time to reach for the moon

Φορέας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Περιγραφή Εγγραφείτε στο SDG Watch Europe και συζητήστε την έκθεση παρακολούθησης SDG για το 2020 Ώρα να φτάσετε στο φεγγάρι. Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τη δράση και να ηγηθεί μετατροπή σε αειφορία. Η εκδήλωση για την 5η επέτειο της Ατζέντας του 2030 και των SDGs θα επικεντρωθεί στις αδυναμίες του τρέχοντος Πλαίσιο παρακολούθησης SDG. Μαζί με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ειδικούς της SDG από την κοινωνία των πολιτών θα συζητήσουμε τις προτάσεις για μια διαφανή, συμμετοχικός και χωρίς αποκλεισμούς κύκλος παρακολούθησης SDG για την ΕΕ. Θα δώσουμε χώρο σε φωνές από την ΕΕ και πέραν αυτής της ιστορίας για την ΕΕ και τη φιλοδοξία του SDG.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Διαδικτυακά

→17.00-18.30 Μικροί Αστικοί Αγρότες

Φορέας Οργάνωση Γη

Περιγραφή: Πρόσφυγες και μετανάστες συμμετέχουν σε εργαστήριο αστικής γεωργίας. Τα εργαστήρια υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Urban Farming Workshops για πρόσφυγες και μετανάστες συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο αστικής γεωργίας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Αθήνα.

Προτεινόμενο για παιδιά.

Δια ζώσης, Κέντρο της Γης (η εκδήλωση απαιτεί κράτηση θέσεων)

→17.00-19.00 Γνωρίζουμε τη γειτονία – Sports for Athens

Φορέας: Hope Sports, ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ, Syrian Greek Youth Forum, Δήμος Αθηναίων

Περιγραφή Πραγματοποίηση open day για να γνωρίσουμε τη γειτονία της Ακαδημίας Πλάτωνος, για την υλοποίηση του προγράμματος Sports for Athens στο πλαίσιο συνεργασίας με το Co-Athens του Δήμου Αθηναίων.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας

Δια ζώσης Ακαδημία Πλάτωνος

Σάββατο 26/9

 

→9.00-12.00 Open Farms

Φορέας Med Culture – Open Farm Experience

Περιγραφή : Επιστροφή στη φύση, γνωριμία με τα ζώα, ειδικές δραστηριότητες, αγνό φαγητό, αποφόρτιση από κάθε έννοια και προβληματισμό. Οι φάρμες και τα αγροκτήματα που ανοίγουν τις πύλες τους, αναλαμβάνουν να χαρίσουν μια ξεχωριστή εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους.

Το «Open Farm Days” είναι ένας θεσμός – πλατφόρμα επισκέψιμων αγροκτημάτων κι αγροτικών επιχειρήσεων που έχει σημείο αναφοράς το δίκτυο Open Farm.

Ο θεσμός συνδέει τα αγροκτήματα με τον τελικό καταναλωτή προσφέροντας τρόπους ανάδειξης του βιώσιμου αγροτουρισμού, των τοπικών παραγωγών και των ιδιαίτερων αγροδιατροφικών προϊόντων.

Αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλύψετε πώς καλλιεργείται τοπικό φαγητό και τι περιλαμβάνει η σύγχρονη γεωργία και κτηνοτροφία.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δια ζώσης στις συνεργαζόμενες φάρμες

→10.00- 12.00 Εργαστήριο αστικής γεωργίας για πρόσφυγες και μετανάστες

Φορέας: Οργάνωση Γη

Περιγραφή Το εργαστήριο στοχεύει στη σύνδεση των συμμετεχόντων με τη Φύση και στην προώθηση της κοινωνικής τους ένταξης μέσω της συμμετοχής σε δραστηριότητες της κοινότητας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Urban Farming Workshops for πρόσφυγες και μετανάστες, το οποίο χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Αθήνα.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δια ζώσης, Κέντρο της Γης (η εκδήλωση απαιτεί κράτηση θέσεων)

 

Κυριακή 27/9

→9.00-12.00 Open Farms

Φορέας: Med Culture – Open Farm Experience

Περιγραφή : Επιστροφή στη φύση, γνωριμία με τα ζώα, ειδικές δραστηριότητες, αγνό φαγητό, αποφόρτιση από κάθε έννοια και προβληματισμό. Οι φάρμες και τα αγροκτήματα που ανοίγουν τις πύλες τους, αναλαμβάνουν να χαρίσουν μια ξεχωριστή εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους.

Το «Open Farm Days” είναι ένας θεσμός – πλατφόρμα επισκέψιμων αγροκτημάτων κι αγροτικών επιχειρήσεων που έχει σημείο αναφοράς το δίκτυο open farm.

Ο θεσμός συνδέει τα αγροκτήματα με τον τελικό καταναλωτή προσφέροντας τρόπους ανάδειξης του βιώσιμου αγροτουρισμού, των τοπικών παραγωγών και των ιδιαίτερων αγροδιατροφικών προϊόντων.

Αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλύψετε πώς καλλιεργείται τοπικό φαγητό και τι περιλαμβάνει η σύγχρονη γεωργία και κτηνοτροφία.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δια ζώσης

→10.00-14.00 Κυριακή στην Γη για τους Παγκόσμιους Στόχους

Φορέας: Οργάνωση Γη

Περιγραφή: 

Το “Κέντρο της Γης” ανοίγει τις πόρτες του για τη νέα σεζόν και σας προσκαλεί σε μία διαφορετική γιορτή που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τις Κυριακές στην πόλη! Η Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών #ACT4SDGs και της εθνικής εκστρατείας συλλογικών δράσεων #17Days17GoalsGr της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη.

Η Κυριακή μας επίσης θα είναι αφιερωμένη στην καμπάνια #IGrowYourFood της IFOAM Organics International που υποστηρίζει αγρότισσες και τους αγρότες παγκοσμίως που αγωνίζονται καθημερινά για ένα βιώσιμο διατροφικό σύστημα. Μια συνεργασία της Οργάνωσης Γη με την IFOAM AgroBioMediteranneo.

→11.00-12.00: Μικροί Αγρότες (Εργαστήριο για Παιδιά)

Oι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό διαδραστικό επιδαπέδιο παιχνίδι με θέμα τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να γνωρίσουμε τους Στόχους και να δούμε πώς μπορούμε να τους εντάξουμε στην καθημερινή μας ζωή.
Δήλωση συμμετοχής
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScgLZGAa9SUHb83ioXz9h3Ae0q4_e5L0c3wLUC8_3LfiUXnSQ/viewform

→12.00-13.00 Αγρότες στην Πόλη (Εργαστήριο για Ενήλικες)

Ενημερώνουμε για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με έμφαση στον Νο11 (Βιώσιμες Πόλεις & Κοινότητες) και κάνουμε πράξη την αστική γεωργία με ελαφριές εργασίες στον πιστοποιημένο βιολογικό λαχανόκηπο της Οργάνωσης Γη.
Δήλωση συμμετοχής
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd_uRbQSRBiE3U-YpqdDee2uhGuRqllMB3rZrCwKTEHZ6nX9g/viewform

Δευτέρα 28/9

20.00-21.30 3ο μηνιαίο Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία/Θεματική ενότητα: “Εργασιακό Περιβάλλον και Σχέσεις”/Θέμα: “Εργασιακό στρες & επαγγελματική εξουθένωση (burnout): Στρατηγικές αντιμετώπισης & συγκρίσεις μεταξύ επαγγελμάτων”

Φορέας: Humanlinks – Ανθρώπινοι Σύνδεσμοι

Περιγραφή: Ομιλητής: Αντωνίου Σταμάτης, Αναπλ. Καθηγητής Ψυχολογίας ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Κοινωνικής & Οργανωσιακής Ψυχολογίας, Υπεύθυνος Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ειδική Αγωγή».

Θέμα: «Εργασιακό στρες & επαγγελματική εξουθένωση (burnout): Στρατηγικές αντιμετώπισης & συγκρίσεις μεταξύ επαγγελμάτων»

Tο εργασιακό στρες έχει αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής διεπιστημονικής μελέτης, κυρίως ως προς την επισήμανση των σημαντικών επιπτώσεών του στη συνολική ευεξία του σύγχρονου εργαζόμενου αλλά και ως προς τον προσδιορισμό των σοβαρών συνεπειών του για τους οργανισμούς αναδεικνύοντάς το ως σύγχρονο οργανωσιακό φαινόμενο. Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης/ΕΕ (burnout) αναφέρεται σε συμπτωματολογία ψυχοσωματικής καταπόνησης λόγω και των στενών διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ επαγγελματιών και αποδεκτών των υπηρεσιών τους. Διεθνώς, οι έρευνες για την ΕΕ επικεντρώνονται κυρίως στους επαγγελματίες υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας όπως εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εν κατακλείδι, συνιστά το αποτέλεσμα χρόνιου και μη ορθολογικώς διαχειριζόμενου στρες που βιώνουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια σε πολλαπλούς ρόλους και αποδεικνύεται μία πολυδιάστατη διαδικασία που επιδεινώνεται διαρκώς ώστε να μην είναι πλέον σε θέση ο επαγγελματίας να ανταποκριθεί, στοιχειωδώς ενίοτε, στα εργασιακά του καθήκοντα.

Προτείνεται για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας

Διαδικτυακά

Τρίτη 29/9

20.00-21.30 3ο μηνιαίο Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία/Θεματική ενότητα “Εργασιακό Περιβάλλον και Σχέσεις”: Ο χώρος εργασίας ένας χώρος δημιουργίας και ανάπτυξης

Φορέας: Humanlinks – Ανθρώπινοι Σύνδεσμοι

Περιγραφή: “Ομιλητές:

α. Κατερίνα Χατζάκη, Live & Business Coach

Θέμα: “Οι εργασιακές σχέσεις ως μέσο για προσωπική και πνευματική ανάπτυξη”

Ποιες είναι οι σημερινές συνθήκες στον εργασιακό χώρο; Πόσο το εργασιακό περιβάλλον επηρεάζει την απόδοση και την ψυχική υγεία των εργαζομένων; Πώς μπορούν τα όποια προβλήματα προκύπτουν στις εργασιακές σχέσεις να χρησιμοποιηθούν σαν εφαλτήριο για την προσωπική ανάπτυξη του καθενός; Τι ρόλο παίζει η πνευματικότητα των ατόμων; Αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην ομιλία μας, με στόχο τη δημιουργία επιγνώσεων των παρευρισκομένων, που θα τους βοηθήσουν να αλλάξουν την καθημερινότητα που βιώνουν στον εργασιακό τους χώρο.

β. Enrique Simo & Bill Simo, Life & Business Coachers, trainers in management skills and meditation teachers

Θέμα: “Η σπουδαιότητα της ευημερίας στο χώρο εργασίας”

Οι υπάλληλοι όπως και οι διευθυντές χρειάζεται να μάθουν να φροντίζουν τους εαυτούς τους σε ένα ολοένα αυξανόμενα απαιτητικό και αγχωτικό περιβάλλον. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η ανάγκη να δώσουν περισσότερη βάση στην προσωπική τους ανάπτυξη, στην ανάπτυξη πρακτικών όπως η Mindfulness (Ενσυνειδητότητα), που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στη διατήρηση μιας καλύτερης ισορροπίας και προσωπικής ευημερίας.

Διαδικτυακά

Τετάρτη 30 /9

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΉ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «Film for Inclusion»

Φορέας ActionAid Ελλάς

Περιγραφή Ο διαγωνισμός νέων «Film for Inclusion» της ActionAid, έχει σαν  θέμα την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους και νέες 18-30 ετών και έχει ως στόχο μέσα από τα βίντεο των συμμετεχόντων, να αναδείξει θετικές ιστορίες γυναικών ανδρών και παιδιών, πρακτικές, παραδείγματα και πολιτικές ένταξης που να προάγουν την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινότητες της χώρας.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δημοσιεύσουν ένα πρωτότυπο βίντεο, ελάχιστης διάρκειας 30 δευτερολέπτων και μέγιστης ενός λεπτού, στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Instagram μαζί με μια μικρή περιγραφή τους με τα tags @actionaidhellas και #CiakMigractionVideoGR έως τις 30 Σεπτεμβρίου και να διεκδικήσουν μια δωροεπιταγή για φωτογραφικό εξοπλισμό αξίας 500 ευρώ.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται παράλληλα στην Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία και Αυστρία στο πλαίσιο του προγράμματος CIAK MigrACTION για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στον δημόσιο λόγο και χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF).

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Διαδικτυακά

→17.00-19.00 Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Φορέας: ΚΜΟΠ

Διαδικτυακά

Περιγραφή: Βασικός στόχος των δράσεων είναι εξοικειώσουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες με τους κοινούς μύθους  και τα στερεότυπα σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τις ξεχωριστές προκλήσεις που δημιουργούν οι ηλικιακές διακρίσεις σε συνδυασμό με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, και να τους/τις βοηθήσουν να τις αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε αυτές, στο πλαίσιο της επαγγελματικής και της ιδιωτικής τους ζωής.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πέμπτη 1/10

→17.00-19.00 Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Φορέας: ΚΜΟΠ

Περιγραφή: Βασικός στόχος των δράσεων είναι εξοικειώσουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες με τους κοινούς μύθους  και τα στερεότυπα σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τις ξεχωριστές προκλήσεις που δημιουργούν οι ηλικιακές διακρίσεις σε συνδυασμό με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, και να τους/τις βοηθήσουν να τις αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε αυτές, στο πλαίσιο της επαγγελματικής και της ιδιωτικής τους ζωής.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Διαδικτυακά

Παρασκευή 2/10

→8.30-14.00 “Όλοι μαζί μπορούμε”

Φορέας: 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Περιγραφή : Αισθητική αναβάθμιση της σχολικής αυλής, δεντροφύτευση και φύτευση θάμνων και αρωματικών λουλουδιών, καθώς και φύτευση λουλουδιών σε γλάστρες και σε ρόδες. Διοργάνωση διαγωνισμού: η πιο αστεία και απρόβλεπτη γλάστρα φτιαγμένη από ανακυκλώσιμα και άχρηστα υλικά.

Προτεινόμενο για τους μαθητές του 7ου Νηπιαγωγείου.

Δια ζώσης στο 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

→12:00-15:00 Raise Your Voice Art Exhibition Award Ceremony

Φορέας Fashion Revolution Greece

Περιγραφή : Challenge#1: “Κάνε τη Σύνδεση ανάμεσα στις καθημερινές/επαγγελματικές επιλογές σου και τα φαινόμενα εμπορίας ανθρώπων, μοντέρνας δουλείας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρύβονται πίσω από αυτές”.

Από κάθε μορφή καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως σεξουαλική εκμετάλλευση, παιδική εκμετάλλευση, εξαναγκαστική εργασία και εργασιακή εκμετάλλευση, εξαναγκαστική εμπορία οργάνων, εξαναγκαστικοί/παιδικοί γάμοι, έμφυλη βία, παιδιά στρατιώτες, οικιακοί δούλοι.

Challenge #2: “Κάνε τη Σύνδεση ανάμεσα στις καθημερινές/επαγγελματικες επιλογές σου και τα φαινόμενα της Κλιματικής Κρίσης” μέσα από το πρίσμα της Κυκλική Οικονομίας, από τα υλικά, την εξάντληση των φυσικών πόρων, την υπερκατανάλωση, τις μεθόδους παραγωγής.

Ταλαντούχοι καλλιτέχνες Έλληνες και πρόσφυγες ενώνονται λέγοντας ΤΕΛΟΣ στην εμπορία ανθρώπων μέσα από mixed media έργα τέχνης. Τα έργα φιλοξενούνται παράλληλα στο διαδικτυακό χώρο humanslavery.gr και λαμβάνουν μέρος στο Διαγωνισμό Καλλιτεχνών Human Slavery.

Υπό την επιμέλεια του Σεναριογράφου και Σκηνοθέτη Κωσταντίνου Μουσούλη.

Δια ζώσης (Ιδιωτική Εκδήλωση)

→9.00-13.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω Skype για μαθητές Δημοτικού με τίτλο “Ο πλανήτης στο πιάτο σου”

Φορέας WWF Ελλάς – Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση

Περιγραφή Έκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη βιώσιμη διατροφή και τις επιπτώσεις των διατροφικών μας συνηθειών στην υγεία τη δική μας και του πλανήτη, διάρκειας 1 διδακτικής ώρας, μέσω skype.

Προτεινόμενο για Μαθητές Δημοτικού Σχολείου, ανά τμήμα/τάξη

Διαδικτυακά

→17:00-19:00 Η Ισοτητα των Φύλων μέσα από τη μουσική

Φορέας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δια ζώσης ΓΗ Κ44 (Ιδιωτική εκδήλωση )

Περιγραφή 10 έφηβοι ασυνόδευτοι ανήλικοι, αιτούντες άσυλο, χρησιμοποιούν τη μουσική με μουσικά όργανα, γράφουν στίχους, ηχογραφούν δικά τους τραγούδια κλπ , με απώτερο στόχο κατανοήσουν τις έννοιες ισότητα, διακρίσεις, έμφυλη βία και να βοηθήσουν στην καταπολέμησή τους. Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με την οργάνωση ΔΙΟΤΙΜΑ

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σάββατο 3/10

→11.00-15.00 Διαπολιτισμικός διάλογος για την βιώσιμη ανάπτυξη

Φορέας: Δρόμοι της Ελιάς

Περιγραφή : Ο παγκόσμιος στόχος 17 που αναφέρεται στην βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με μια ισχυρή δέσμευση από την παγκόσμια κοινότητα για συνεργασία, γεγονός που επιβάλει τον διαπολιτισμικό διάλογο ειδικά σήμερα που ο κόσμος είναι απόλυτα διασυνδεδεμένος λόγω των μεγάλων προβλημάτων όπως της  πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με τις πολεμικές συρράξεις και του εξοπλισμούς.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον οι ΟΚοινΠ καλούνται να ενημερώσουν κατ’ αρχήν τους πολίτες  και να πιέσουν τις κυβερνήσεις για πολιτικές που θα οδηγούν στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο συγκεκριμένος στόχος σύμφωνα με τον ΟΗΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, όπως επίσης και μεταξύ των χωρών του Νότου, βάσει της κατάρτισης εθνικών σχεδίων για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων.

Υπάρχει μπούσουλας που μπορούν πλέον οι κυβερνήσεις να σχεδιάσουν πολιτικές προς όφελος όλων των λαών.  Η επίτευξη της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει συνεργασίες μεταξύ των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Αυτές, οι χωρίς αποκλεισμούς συνεργασίες, οι οποίες βασίζονται σε αρχές, αξίες, κοινό όραμα, κοινούς στόχους και οι οποίες τοποθετούν τους ανθρώπους και τον πλανήτη στο επίκεντρο, είναι απαραίτητες, σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δια ζώσης Έδρα του Οργανισμού “Δρόμοι της Ελιάς” Καλαμάτα  (Δ/νση : Ναυαρίνου 2 και Παράδρομος Νταντή Βέργα)

→12:00 – 13:30 «Πολιτισμός και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης»

Φορέας : Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Περιγραφή : Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ συμμετέχει και φέτος, το 2020, στην εκστρατεία ενημέρωσης «17 Μέρες – 17 Στόχοι 2020» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη/ 17SDGs – AGENDA 2030. Το 2019, στην αντίστοιχη εκστρατεία είχαμε πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο.

Φέτος, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ΦτΦ, θα παρουσιάσουμε το θέμα «Πολιτισμός και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», κυρίως όμως θα επικεντρωθούμε στο στόχο 11.4 «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες – Διαφύλαξη, ανάδειξη της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιά»

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δημαρχείο Χαϊδαρίου – Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου ( Ιδιωτική εκδήλωση για τα μέλη των «Φίλων της Φύσης»

 

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 /10

→Διημερίδα

Φορέας: Συνδιοργάνωση Ελληνικό Δίκτυο Μικρών ΝήσωνΈνωση Ολυμπιονικών Ελλάδος, SOFFA Δήμο Αγκιστριού και Συμβούλιο Διοργανωτών των φολκλορικών φεστιβάλ.

Περιγραφή: Σκοπός της διημερίδας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών νήσων. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν: την γυναικεία ενδυνάμωση και τη κατάσταση των γυναικών στα μικρά νησιά, τον αθλητισμό, τη γαλάζια ανάπτυξη, τις ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μέσα από τη κυκλική οικονομία και τη κοινωνική επιχειρηματικότητα, το προσφυγικό καθώς και οι κοινές δράσεις των φορέων επί των θεμάτων αυτών. Οι φορείς θα συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους και θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό, υπάρχει η ευκαιρία κάλυψης του μεταφορικού κόστους. Θα τηρηθούν όλα τα προστατευτικά μέτρα της Πολιτείας για τον Covid-19.

Δια ζώσης, Αγκίστρι

 

Δευτέρα 5/10

→20:00 – 21:30 Βασικό Εισόδημα: Καθολικό – Εξατομικευμένο – Άνευ όρων – Επαρκές Προβολή Ντοκιμαντέρ και συζήτηση

Φορέας : Συνδιοργάνωση: Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία  Pressenza – Ελληνική συντακτική ομάδα

Περιγραφή “Βασικό Εισόδημα: Καθολικό – Εξατομικευμένο – Άνευ όρων – Επαρκές

Προβολή Ντοκιμαντέρ και συζήτηση

05.10.2020 | 20:00 – 21:30

Στην πανευρωπαϊκή έκθεση με τίτλο: “Πτώση από τις ρωγμές: Εκθέτοντας τις ανισότητες στην Ευρώπη και πέραν αυτής “, που παρουσιάστηκε πέρσι στην Νέα Υόρκη με αφορμή το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου εστιάζει στο Στόχο 10. Ο Κόσμος χωρίς Πολέμους στην εθνική αναφορά για τον στόχο 10 στην συγκεκριμένη έκθεση τονίζει την αναγκαιότητα του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος για να «μην μείνει κανένας πίσω».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως μεγαλύτερη πρόοδο στο Στόχο 10, ειδικά στις επιδιώξεις 10.1,10.2, 10,3 και 10.4, απαιτείται για την αντιμετώπιση και την υποστήριξη πληθυσμών που πλήττονται από την οικονομική κρίση, τις διακρίσεις και τις ανισότητες.

Το ντοκιμαντέρ «Καθολικό Βασικό Εισόδημα (ΚΒΕ): δικαίωμα στη ζωή» (2018), ασχολείται με το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να μπορούν να διαβιώνουν, δικαίωμα που προκύπτει και μόνο από το γεγονός ότι έχουν γεννηθεί. Πρόκειται για μια ιδέα που έχει ήδη πίσω της ιστορία, αλλά και που έχει προωθηθεί με εξαιρετικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η τεχνολογική πρόοδος απειλεί να αφήσει την πλειονότητα των ανθρώπων χωρίς εργασία και κατά συνέπεια χωρίς τη δυνατότητα να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις από ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και ακτιβίστριες, που εξηγούν την εμπειρία τους, όπως αυτή προκύπτει από την απασχόλησή τους με το θέμα τα τελευταία τριάντα χρόνια ανά τον κόσμο.

Η ταινία, που έχει σκηνοθετηθεί από τον Álvaro Orús και της οποίας την παραγωγή έχει κάνει η Pressenza και η συλλογικότητα “Ανθρωπιστές για το Βασικό Εισόδημα”, προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ, τον Μάιο του 2018, στη Μαδρίτη και από τότε μεταφράστηκε σε επτά γλώσσες και ταξίδεψε σε πολλές χώρες.

Θα ακολουθήσει συζήτηση – ενημέρωση για την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών για το Βασικό Εισόδημα άνευ όρων που ξεκινάει στις 25 Σεπτεμβρίου. θεωρείται η μεγαλύτερη καμπάνια για το Βασικό Εισόδημα ποτέ στον κόσμο. Θα πραγματοποιηθεί σε 27 κράτη μέλη της ΕΕ, με 24 διαφορετικές επίσημες γλώσσες (συν, με περισσότερες από 60 αυτόχθονες γλώσσες), συνολικό πληθυσμό περίπου 450 εκατομμύρια.

Η εφαρμογή ενός άνευ όρων βασικού εισοδήματος, όπως αναφέρεται στην πρωτοβουλία, διασφαλίζει την υλική ύπαρξη και την ευκαιρία κάθε ατόμου να συμμετάσχει στην κοινωνία ως μέρος της οικονομικής της πολιτικής και μειώνει τις περιφερειακές ανισότητες προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην ΕΕ.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Διαδικτυακά

Σάββατο 10/10

 

→11:00 – 14:00  ‘Ο πολύχρωμος κόσμος των βιβλίων’

Φορέας: Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 
Περιγραφή: Με εργαλεία το παραμύθι, το παιχνίδι και την Τέχνη, η ομάδα της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού καλεί τους συμμετέχοντες/ουσες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα δικαιωμάτων για την ισότητα των φύλων, τα στερεότυπα και τις διακρίσεις! Τα παραμύθια ζωντανεύουν με τη δύναμη των παιδιών και τα προτρέπουν να αγαπούν τον εαυτό τους, να ακολουθούν το πάθος που κρύβουν στην καρδιά τους και να δημιουργούν πολύχρωμους κόσμους που να χωράνε όλοι.
 
Προτεινόμενο για παιδιά 5-12 ετών
 
Δια ζώσης,  We Need Books (η εκδήλωση απαιτεί κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 2108846590)

 

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 /10

→11:00-16:00 YouthSpeak Forum 2020: Unmute, Virtual Edition

Φορέας AIESEC Ελλάδος

Περιγραφή Το YouthSpeak Forum αποτελεί μια εκδήλωση από νέους για νέους. Είναι ένα forum όπου οι συμμετέχοντες θα πάρουν την έμπνευση και την ενδυνάμωση που χρειάζονται ώστε να δράσουν πάνω στα κοινωνικά θέματα που τους απασχολούν και θα δουν πώς μπορούν να συνεισφέρουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Το forum έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα μπορούν να δομήσουν μαζί ιδέες, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν καινούρια εικόνα για τον κόσμο ώστε να δημιουργήσουν τελικά projects που θα σπρώξουν τον κόσμο ένα βήμα παραπέρα.

Οι νέοι αποτελούμε το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατά πόσο όμως λαμβάνουμε δράση για τα ζητήματα που μας απασχολούν και για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο;

Το YouthSpeak Forum: Unmute έρχεται να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση και να δημιουργήσει το πλαίσιο για τους συμμετέχοντες ώστε να μπορούν να δράσουν ύστερα πάνω σε αυτά τα θέματα.

Προτεινόμενο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Διαδικτυακά